Etykiety

środa, 2 listopada 2011

WASZA kuchnia za dyszkę w Poznaniu!

Propozycje czytelników bloga Wyrzuć to!

Bardzo cieszymy się, że kuchnia za 10 zł spowodowała taki ruch na naszym blogu! Damskie propozycje prezentujemy poniżej, a teraz czekamy na męskie! Ponieważ kuchnia to nie tylko miejsce dla kobiet! Podobno panowie są lepszymi kucharzami, a nawet jeśli nie gotują, niech dzielą się wiedzą, gdzie można zjeść tanio – za 10 zł w Poznaniu?

Apelujemy: Panowie WYRZUĆcie z siebie swoją kulinarną wiedzę! 

Czym do tej pory podzielili się z nami czytelnicy "Wyrzuć to!"? 

Aga za 10 zł poleca naleśniki wszelkiej maści! 

fot. pychotka.pl
Możecie je jeść na słodko i na słono, choć Aga wybiera pierwszą opcję – z powidłami domowej roboty! Oferuje też, iż w ramach samopomocy sąsiedzkiej podzieli się nimi!

A może Wy podzielicie się z nami jakimś przepisem, by było szybko i tanio!

Krajeńska kuchnia za 10 zł w Poznaniu? Jak najbardziej, czyli...  
Ania przemyca przepisy ze swoich okolic.

Pierwszy to klasyczna zupa krajeńska – zalewajka.
Na duży gar zupy potrzebujecie: 6 poznańskich pyrów, maślankę, liść laurowy i ziele angielskie. Pyry należy pokroić w kostkę, ugotować, a wodę po nich pozostawić, gdyż jest ona bazą zupy. Do ugotowanych ziemniaków (w wodzie) należy wlać powoli maślankę i doprawić 7 liśćmi laurowymi oraz 10 ziarenkami ziela angielskiego.
Drugą propozycją jest zupa „nic” – na słodko.

fot. kulinarneetiudy.blogspot.com
Potrzebujemy do niej: 2 litry mleka, które wlewamy do garnka, słodzimy według uznania i gotujemy dodając 2 żółtka. W międzyczasie ubijamy pianę z pozostałych 2 białek ze szczyptą soli. Pianę dzielimy na „chmurki” i dodajemy do zupy, która gwarantuje przeniesienie się w czasy dzieciństwa. Dodatkowo zupa posiada atest babci Ani :)

„Anonimowi” proponują zupy i kremy idealne na chłodne dni! 

Jeżeli jest Wam coraz zimniej i powoli zaczynacie ubierać się na tzw. „cebulkę” koniecznie dla rozgrzania musicie przyrządzić – zupę cebulową, której smak absolutnie nie może pozostać anonimowy! 
fot. gotowaniecieszy.blox.pl
Najlepiej skorzystać z takiego przepisu: 1 kg cebuli skrojonej w piórka zeszklijcie na łyżce masła, dodajcie dwie łyżki mąki – razem przesmażcie. Następnie zalejcie 1 l bulionu z kostki i gotujcie 30 min. Najlepiej smakuje wraz z serowymi grzankami.

Dla smakoszy wina, tudzież proponowanego przez nas grzańca domowej roboty, „anonimowy” proponuje lampkę wina – jedną dodaną do bulionu, drugą do kosztowania wraz z zupą!


Bronka poleca przepisy tzw. ekspresowe

Zapiekankę makaronową robi szybko, łatwo i tanio: 
Z 2 cebulowych Gorących Kubków! Z Gorącego Kubka można też zrobić sos, polewając nim ryż z małymi kawałkami mięsa. Dlaczego małymi? Po pierwsze – oszczędność, po drugie – opcja dla tych którzy są na diecie, drobne kawałki sprawiają wrażenie, że na talerzu jest ich więcej
Bronka proponuje też ryż z warzywami. 
fot. kobieta.pl
Warzyw nie potrzeba zbyt dużo. Polecamy opcję kupowania warzyw mrożonych, które są równie zdrowe jak te prosto z warzywniaka. W razie nie wykorzystania całej paczki, możne je bezpiecznie schować do zamrażarki, by pozostały smaczne i ciągle świeże.
Na świeże, kolejne przepisy za 10 zł ciągle czekamy!

Tymczasem życzymy smacznego!

2 komentarze:

  1. zupa krajeński specjał nic brzmi świetnie!!!pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione danie, które prawie codziennie gościło na mym stole parę lat temu, to smażony makaron z jajkiem i żółtym serem. Super bomba kaloryczna, która dzięki swej "taniości" nasyci nawet najbardziej wymagającego studenta. A,że dziś akurat po długiej przerwie właśnie to wcinałem, korzystajcie z pomysłu i dzielcie się z innymi O!

    OdpowiedzUsuń